Pandemide harçlıklar online harcandı.

Pandemide harçlıklar online harcandı.

Önceliklerimizin ve ihtiyaçlarımızın değiştiği pandemi döneminde, çocuklarımızın harcama alışkanlıkları da değişti.
Nakit paranın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri, mikrop barındırması nedeniyle hiç kimsenin, hele ki çocuklarımızın el ve ceplerinde olmaması gerektiğini bütün dünya kabul etti. Ayrıca maddi olarak yaşanan sıkıntılar nedeniyle aslında 1 liranın bile ne kadar önemli olduğunu ve para biriktirmenin de bir ihtiyaç olduğunu anladık.
İlk gününden itibaren nakitsiz toplumun ve finansal okuryazarlığın önemine inanan manibux tarafından, 2020 yılı pandemi dönemi harcama alışkanlıklarını gösteren “manibux 2020 Harçlık Raporu” yayınlandı.
Kız çocuklar kıyafet ve aksesuar alırken, erkek çocuklar oyun ve eğlenceyi tercih etti.

Türkiye genelinde 50 bin aile ve 90 bin çocuk ile oluşturulan “manibux 2020 Harçlık Raporu”na göre kızlar, erkeklerden daha fazla harçlık almaya devam ediyor. Ancak 2020’nin en önemli farklılığı pandemi döneminde değişen harcama alışkanlıkları oldu. Zaman zaman yüzde 80’lere ulaşan online harcamalar, bu dönem klasik harçlık verme yöntemlerinin yetersiz kaldığını ve yerini dijital harçlığa bıraktığını gözler önüne seriyor.

Pandemi salgını nedeniyle harcama alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken manibux kurucusu Psikolojik Danışman Canan Akmanoğlu Bayrak “Ne yazık ki bu ve benzeri virüsler artık sürekli karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Önlem alarak, hayatımızı onlara göre şekillendirme sorumluluğuyla, bilinçli hareket etmemiz gereken yeni bir dönem bizleri bekliyor” diyerek aile kontrolünün yanı sıra çocukların da kendi paralarının sorumluluğunu alması ve harçlık yönetimi yapabilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, harcamalarda da online kullanımın arttığı bu dönemde anne ve babalar, çocuklarına kendi kredi kartlarını vererek kontrolsüz bir harcama ortamı sunmak yerine manibux kartlar aracılığı ile güvenli ve kontrollü bir şekilde harcamaların yapılmasını sağlayabiliyorlar.

2020 yılında daha çok para biriktirildi.

Pandemi döneminde harçlıkların biriktirme oranı yüzde 35’e yükseldi. Çocuklar bu dönemi pandemi sonrası yapacakları için para biriktirme dönemi olarak gördüler. Yine bu dönemde düzenli harçlık ödemeleri artarken anlık olarak gönderilen harçlık miktarı düştü. Ancak uzak akrabalardan alınan dijital harçlık miktarı da arttı. Bu dönemde özellikle doğumgünü, yılbaşı ve Bayram gibi zamanlarda Whatsapp ile harçlık isteme ile uzak akrabalardan harçlık yüklenmesi oranları yüzde 50 gibi bir oranda artış gösterdi.

Online harcamalarda artış

Gelişen teknolojiyle birlikte değişen harcama alışkanlıkları pandemi döneminde zirve yaptı. Kısıtlamalar nedeniyle 18 yaş altı çocukların evden çıkamaması harçlıkların daha çok online olarak harcanmasına neden oldu. Online harcamayı yasaklamak yerine, aile kontrolünde ama çocuğun sorumluluğunda olması gerektiğine dikkat çeken manibux, 2020 yılı online harcamalarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rapora göre 2019 yılında tüm harcamaların yüzde 32’si online olarak yapılıyorken bu oran 2020 yılı itibariyle yüzde 55 oranına yükseldi. Özellikle sokağa çıkma yasağı dönemlerinde bu oran yüzde 85’lere kadar yükseldi. Evde zaman geçirmek zorunda kalan çocuklar; Steam, Google Play, Spotify, Play Station Store, ve Netflix gibi oyun ve eğlence platformlarında harcama yapmayı tercih ettiler.
Ayrıca bu dönemde e-ticaret kullanımı da 18 yaş altı çocuklarda 4 kat arttı. Önceki yıllarda alışveriş merkezleri harcama yapılan yerler listesinde ilk sırada gelirken, 2020 yılında kısıtlamaların da etkisi ile Trendyol, Hepsiburada.com gibi e-ticaret platformları alışverişlerde önde yer aldı.

2019 yılında gençler, harçlıklarını sosyalleşmek için gittikleri kafe ve restoranlarda yoğun olarak harcarlarken, 2020 yılında ise yine kısıtlamalar yüzünden bu sektörlerdeki harcamalar iyice azaldı.

Biz yetişkinlerin bile evde kalmaktan zorlandığımız bu günlerde, enerji dolu çocuklarımızın sosyal yaşamdan, okul ve arkadaşlarından izole olarak yaşaması kolay olmadı. Çocuklarımızın pandemi nedeniyle yaşadıkları zorluklar ve değişen hayatları, “manibux 2020 Harçlık Raporu” ile görüldüğü gibi net şekilde ortaya çıktı. Sosyalleşmenin yerini dijitalleşme aldı. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, çocuklar manibux ile kendi harçlıklarını kolayca aldı. Ailelerinin kontrolünde ve kendi sorumluluklarını alarak harçlıklarını güvenle yönetmeye devam etti.

Güvenli Online Alışveriş Nasıl Yapılmalı?

Güvenli Online Alışveriş Nasıl Yapılmalı?

Teknolojik gelişmeler, hızlanan Internet, akıllı cihazların artması artık çocuklarımızın bizlerden daha hızlı dijital dünyaya adapte olmalarını sağlıyor. Tabi geleneksel yöntemlere göre daha modern ve hızlı olanı da tercih etmeleri çok doğal. İhtiyaçlarının çoğunu Internet üzerinden gidermeyi seviyorlar. Oradan mesajlaşıyorlar, ödevlerini oradan yapıyorlar, TV yerine Internet üzerinden film veya dizi seyrediyorlar, müzik dinliyorlar. Tabiki bunlarla paralel alışverişlerini de Internet üzerinden yapmayı tercih ediyorlar.

Geleneksel harçlıklarını Internet üzerinden harcama şansları olmadığı için genellikler bu iş için anne babalarının kredi kartlarını kullanmak zorunda kalıyorlar. manibux olarak zaten yola çıkışımızın en önemli nedenlerinden biri de bu soruna çözüm bulmak oldu. Çocuklar kendilerine ait kartları ile yine kendilerine ait harçlıkları ile harcama yapabilsinler, aileler de çocuklarına sorumluluk verirken kontrol edebilsinler.

Tabi ister manibux kullanıcısı olun, ister hala kendi kredi kartınızı çocuğunuza verin Internet üzerinden alışveriş yaparken hem sizlerin, hem de çocuklarınızın dikkat etmesi gereken bazı noktalar mevcut. Bu yazıda bunları biraz anlatmaya çalıştık. Çocuğunuza da bunu okutur ve paylaşırsanız mutlaka alışverişlerinde onlar da hata yapmamaya ve harçlıklarını kaybetmemeye çalışacaklardır.

Öncelikle mutlaka her zaman güvenli sitelerden alışveriş yapın

Bildiğiniz ve güvenilir olduğuna inandığınız web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih ederken aynı zamanda web sitesinin adresini de iyice kontrol edin. Birçok sahte site orjinaline çok benzeyen alan adları ile kullanıcıları kandırmaya çalışmaktadır. Sitenin güvenilir olup olmadığına emin olamıyorsanız mutlaka ebeveynlerinize danışın.

Site güvenli mi kontrol edin

Site adresinin yanında güvenli olduğunu gösteren yeşil kilit işareti çıkıyor mu kontrol etmelisiniz. Ayrıca site https:// şeklinde başlıyor olmalı. Burada “s” harfi güvenli anlamına gelmektedir.

Tabi bu işaretler web sitesinin güvenli olduğunu göstermekle birlikte içinde satılan ürünlerin ne olduğu veya gerçek mi olduğunun ispatı değildir.

Halka açık kablosuz Internet üzerinden alışveriş yapmayın

Eğer alışverişlerinizi genelde evinizde ve güvenli bağlantınız üzerinden yaparsanız şifre ve kart bilgilerinizin çalınma riskini de düşürmüş olursunuz. Gittiğiniz kafe veya açık alanlarda bulunan Internet bağlantılarının kontrolü sizde olmadığı için her türlü riske açıktır.

Kart bilgilerinizi herkese vermeyin

Güvenli bir satıcının yine güvenli bir ödeme sayfası üzerinde olduğunuzu görmeden herhangi bir yere kart ve PIN bilgilerinizi kesinlikle yazmayın veya göndermeyin.

Eposta dolandırıcılıklarından haberdar olun

Bildiğiniz markarlardan gelmiş gibi duran ve sizden kart bilgilerinizi isteyen epostalara kesinlikle güvenmeyin ve bu tip eposta aldığınızda mutlaka ebeveynlerinize göstererek kontrol ettirin.

Aynı durum size gelen telefon çağrıları veya mesajlar için de geçerli.

Teklif doğru olmayacak kadar iyi ise büyük ihtimalle doğru değildir 🙂

Aradığınız bir ürün ile ilgili teklifin çok iyi olduğu durumda iki kere kontrol edin. Özellikle satıcının güvenli bir site olup olmadığını ve bildik bir adres mi kontrol etmeniz önemli. Çok iyi tekliflerle sizi dolandırmak istiyor olabilirler.