Corona virüs salgınını çocuklarımıza nasıl anlatmalıyız?

Manibux çocuğunuza özeldir; kartınızı dezenfekte edebilirsiniz ama nakit parayı asla!

Malum, 7 Ocak 2020 tarihinde yeni bir Corona virüs (2019-nCoV) Çinli yetkililer tarafından tanımlandı ve kısa bir sürede bu salgın birçok ülkeye yayıldı. Maalesef 10 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizde ilk Corona virüs vakası yaşanıldığı bilgisi Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı.

Çocuklarımızın hem beden ve ruh sağlığı korumak amacıyla Corona Virus Salgın sürecini nasıl anlatmamız gerektiği ve bu bulaşıcı hastalığa karşı alınması gereken tedbirler konusunda edindiğimiz önemli görüşleri sizinle paylaşmak istiyoruz.

Bildiğiniz üzere kâğıt ve bozuk paralar, elden ele dolaştığı için bulaşabilen bütün mikropları barındırmaktadır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü, elden ele geçen kâğıt ve bozuk paralarla yayılabilecek virüs ve bakterilere karşı uyarıda bulanarak parayla temasın ardından ellerin yıkanmasını ve mümkünse temassız kart kullanılmasını önerdiğini duyurdu. “Çocuğuma neden nakit yerine manibux vermeliyim?” sorularına karışlık sıraladığımız 10 maddeden biri tam da bu ve benzeri bulaşıcı hastalıkların etkisini azaltacak özelliktedir: “Daha hijyenik bir ortam sağlar.”

İnsan psikolojisinin belirsizlikten ve yanlış bilgilendirmelerden dolayı daha çok panik olabileceğine ve kaygılar geliştirebileceğine dikkat çeken Klinik Psikolog Ayşegül Topçu Aydın ise özellikle çocukların bu olumsuz süreçten psikolojik olarak zarar görmemesi için ebeveynlere manibux aracılığıyla şu şekilde seslendi:

Malum, ebeveynler endişeli ve gergin olunca çocuklar da bu durumdan oldukça etkilenirler. Aileler, öncelikle kendi endişeleriyle başa çıkmayı öğrenmeli eğer beceremiyorlarsa çocuklarıyla konuşmaya geçmemeliler.

Konudan hiç bahsetmemekte çocukta merak ve endişeyi arttıracak; haberlerde, sokakta maskeli, kaçan insanlar gördükçe kafaları daha çok karışacak ve daha fazla sorgulamaya başlayacaklardır.

Bunun en doğru şekli, ilk ağızdan net ve onun yaş grubuna uygun şekilde fazla uzatmadan, korkutmadan bilgi vermek olacaktır. Ayrıca çocuklarla bu konudaki duygu ve düşüncelerini önemsemek, dinleyerek anlamaya çalışmak da çok önemlidir.

Hijyen, temizlik, yakın temas gibi konuları korkutmadan neden gerekli olduğunu açıklayarak izah edilmeli. Çocukların yaşantılarını da abartacak bir şekilde kısıtlamak, okul ve arkadaş toplantılarına gitmelerini kısıtlayarak günlük rutin alışkanlıkları bozulmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki çocuklar, öncelikle kendilerini güvende hissetmek isterler ve kendileri için endişelenirler. Bu virüsün çocuklarda çok nadir görüldüğünü, görülse bile gripten bile çok hafif atlatıldığı bilgisi, endişelerini azaltacak ve güven duygusunu arttıracaktır.

Güncel gelişmeleri takip edin onlarla daha açık bir iletişim içinde olmanız, onların kaygısını azaltacağı gibi size duyduğu güveni arttıracaktır.”

Sağlıklı günler dileriz.

Skills

, , ,

Posted on

11/03/2020