2023 Manibux Harçlık Raporu

2023 Manibux Harçlık Raporu

2023 Manibux Harçlık Raporunun tüm ayrıntılarını hazırladığımız video ve infografikten öğrenebilirsiniz!


Black Friday Yaklaşıyor. Akıllı alışveriş için neler yapılabilir?

Black Friday Yaklaşıyor. Akıllı alışveriş için neler yapılabilir?

Kasım ve Aralık ayları alışveriş açısından yılın en hareketli zamanlarından. Özellikle BLACK Friday zamanı işlem hacimlerinde ciddi artışlar yaşanıyor. Yeni bir Black Friday ve Cyber Monday’e ise sadece günler kaldı. Peki bu dönemde akıllı alışveriş için ne yapmak lazım?

Hepimizin alışveriş yapmaya ihtiyacı var. İndirim dönemleri de alışveriş için iyi bir fırsat sunuyor. Ancak dikkatli olmazsak indirim dönemlerini karlı değil, zararlı da kapatabiliriz. Bunun önüne geçmek için bazı temel noktalara dikkat etmek yeterli.

1) İstek mi ihtiyaç mı? Eğer ihtiyacınız olmayan birşeyi 1000 TL yerine 300 TL ye alırsanız, 700 TL tasarruf etmiş olmazsınız. 300 TL harcamış olursunuz. Alışveriş yapmadan önce ihtiyaçlarınızın bir listesini çıkartın ve bu listeye bağlı kalın.

2) Karşılaştırın. Almanız gerekenlerin indirim öncesi fiyatlarını öğrenin. İndirim zamanı fiyatları öncesi ile karşılaştırın. Gerçekten avantajlı mı? Buna ek olarak mutlaka İnternet üzerinden fiyat karşılaştırması yapın. Aynı ürünün farklı yerlerde farklı fiyatlardan satıldığını unutmayın. En avantajlı olanı bulmaya çalışın.

3) Güvenilirliğinden emin olun. Almanız gerekenler için en uygun fiyatlı alternatifi buldunuz? Peki almak istediğiniz yer güvenilir mi? Özellikle internetten yapılan alışverişlerde mağaza puanlarını kontrol etmeyi unutmayın. Puanı 10 üzerinden 9 ve üzeri olanları tercih etmek güvenilirlik açısından daha avantajlı olacaktır. Bazen ucuz pahalıdır… 

4) Ürün sağlamlığına dikkat edin. Sadece 1 yıl kullanılıp atılacak ürün almak size çok daha pahalıya mal olacaktır. Kalitesi düşük ürünler yerine sağlam, kaliteli ürünleri tercih edin. Bu şekilde sürdürülebilirliğe de katkı sağlamış olursunuz. 😊

5) Bir numara büyük al, seneye de kalsın. Özellikle anneanne babaannelerin çok söylediği bu söz hala daha güncelliğini koruyor. Çocuklar çok hızlı büyüyor. Çoğu kıyafet sadece birkaç kez giyildikten sonra küçülüyor. Çocuğunuzun büyüyeceğini düşünerek biraz büyük alın. Sadece birkaç defa giyilip kenara atılan giysilerin üretimi için harcanan onca doğal kaynağı da korumuş olun.

6) İkinci elleri de kontrol edin. Günümüzde ikinci el için birçok alternatif var. Kaliteli ikinci el alternatifleri uygun fiyata bulup tasarruf edebilirsiniz.

7) İhtiyacınız kadarını alın. Bir gün lazım olur deyip kenara attığınız ama yıllarca hiç kullanmadığınız eşyalar var mı? Açıkçası çoğu insanın vardır. O nedenle ihtiyacınız kadar alın.

8) Zorunlu alışverişleriniz için ise durum tam tersi. Temizlik malzemesi, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi zorunlu ihtiyaçlarınız için indirim zamanlarında normalde bulamadığınız çok uygun fiyat avantajı yakalarsanız stoklu alabilirsiniz. Ama yine harcayacağınız kadar aldığınızdan emin olun.

Aile bütçenize katkı sağlayan bir indirim dönemi geçirmenizi dileriz…

Çocuklar İçin Finansal Okuryazarlık 2 –  Paranın Doğru Kullanımı

Çocuklar İçin Finansal Okuryazarlık 2 – Paranın Doğru Kullanımı

Çocuklarımızın gelecekte kendi ayakları üzerinde duran, finansal okuryazarlığa sahip bireyler olmalarını istiyorsak erken yaşlardan itibaren paranın doğru kullanımını öğretmeye başlamalıyız. Çocuklarımız aldıkları harçlıkları sevdikleri şeyleri almak için kullanıyorlar. Ancak alınan harçlıklar, özellikle küçük yaş grubunda, hemen alındığı gün suyunu çekiyorsa maalesef bu durum onlara gelecekleri için doğru para kullanımı alışkanlığı kazandırmıyor. Peki çocuklarımıza paranın doğru kullanımı alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz?

Yetişkinler için paranın doğru kullanımı; kazandığından daha fazla harcamamak, tasarruf yapabilmek, ödemelerin son tarihini geciktirmemek, riski yönetebilmek, toplam varlığını artırabilmek, yatırım yapmak ve ihtiyacı olanlara yardım edebilmek anlamına geliyor. Öyleyse çocuklarımıza da küçük yaştan itibaren bu kavramları öğretmeye başlamalıyız. Ancak sadece öğretmek yeterli değil. Öğrenilen bilginin davranışa dönüşmesi esas konu.

Başlangıç noktamız çocuklara Para Kavramını öğretmek olmalı. Bu konuda çocuklarınıza nasıl yardımcı olabileceğinizi Çocuklar İçin Finansal Okuryazarlık 1 – Okul Öncesi Çocuklara Para Kavramını Nasıl Öğretebiliriz? Blog yazımızdan okuyabilirsiniz.  Para Kavramını öğrettikten sonraki adım ise elimizdeki paradan fazlasını harcamamayı, tasarruf yapmayı ve paylaşmayı öğretmek olmalı.

Paranızdan fazlasını harcamamak:

Para biriktirmeye başlamadan önce çocuklarımıza ellerindeki para ile idare etmeyi öğretmek para yönetimini anlamalarında yardımcı olacaktır. Okul çağına gelen tüm çocuklara harçlık verilmesi bu nedenle önemli. Öncelikle harçlığı çocuklara verilen ekstra bir para olarak görmemek gerekiyor. Çocuklarımıza harçlık vermediğimizde onlar için zaten biz harcama yapıyoruz. Bir gün oyuncak istiyorlar, bir gün sakız istiyorlar. Az ya da çok ama tüm aileler kendi bütçesine göre bu harcamayı zaten yapıyor. Bu nedenle tek tek almak yerine bütçenize ve çocuğunuzun yaşına göre uygun bulduğunuz bir harçlığı vermeye başlayın. Harçlık verdikten sonra almak istediği şeyleri bu harçlığı ile kendisinin almasını sağlayın. Harçlığını idare ettiremezse ek harçlık vermeyin. Bunun yerine almak istediği ek şeyleri erteleyip bir sonraki hafta alabileceğini söyleyin. Bir süre sonra gerçekten harçlığı ile idare etmeyi öğrenmeye başladığını göreceksiniz.

İstek mi İhtiyaç mı?:

Çocuklarımıza harçlıklarını yönetmeyi öğretirken kazandırmamız gereken bir alışkanlık da istek ile ihtiyaç arasındaki fark. Yaşları büyüdükçe çocuklarımıza verdiğimiz harçlık miktarı da artacak. Yaşlarına paralel olarak sadece oyuncak, bakkal harcamaları değil, okul ve okul dışı harcamaları, kıyafet harcamaları, telefon faturası ödemesi gibi tüm harcamalarını kendi harçlıkları ile yapmaya başlamaları ve buna uygun harçlık almaları iyi bir finansal okuryazarlık geliştirmeleri için önemli. Bu aşamaya geldiklerinde de tüm harçlıklarını e-oyuna yatırıp faturasını ödemeyi atlamaması kritik. Bunun için de çocuklarımızı erken yaşlardan itibaren,  doğru para yönetimi alışkanlığı kazanana kadar, yönlendirmemiz gerekecek. Çocuklarınızı “bu almak istediğin şeye ihtiyacın var mı, yoksa sadece istiyor musun” diye sormak iyi bir yönlendirme olacaktır. Önceliği ihtiyaçlara verme ve kalanını isteklere ayırmayı öğrenmek onları geleceğe hazırlamak için önemli. Ancak tabii ki sadece ihtiyaçlar için harcamaya da yönlendirmeyin.  İstekleri için de harcamak onların gelişimi için önemli. İsteklerini de almasına izin verin. Ancak gerçekten isteyip istemediğine emin olmak için “hemen karar verme, bir de diğer alternatiflere bak, hala istiyorsan alabilirsin” şeklinde yönlendirebilirsiniz. 

Tasarruf yapmak:

Yaşı ilerledikçe çocuğunuz daha yüksek tutarlı nesneler de almak isteyecek, harçlık tutarları artacak. Bu noktada onu tasarrufa yöneltin. Tasarruf harcamalarımızdan sonra kalan tutarı kenara atılarak yapılmaz. Tasarruf yapmak için önce aldığı harçlığın bir kısmını biriktirmek için kenara atmaya yönlendirin. Sonra kalan tutarı günlük harcamaları için kullandırtın. Bu şekilde para biriktirmeye başlayabilirler. İdeali harçlığın %10’unu tasarruf için biriktirmektir. 

Paylaşmak:

Diğer bir önemli konu da çocuklarımıza paylaşmayı öğretmek. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek, sokak hayvanlarını beslemek, sevdiği birine hediye almak  vb sebeplerle harçlıklarının bir kısmını da paylaşmak için ayırmaya teşvik edin. Bunun için de yine ideali harçlığın %10’unu ayırmaktır.

Örnek olmak:

Çocuklarımız bizlerin davranışlarını taklit ederek öğreniler. İyisini de kötüsünü de ailelerinden kopyalayarak kendi davranışlarına dönüştürürler. Bu nedenle onlara örnek olmak anne-babaların en büyük sorumluluğu. Çocuklarınızın yapmasını istemediğiniz hiçbir davranışı lütfen yapmayın. Para harcama alışkanlıklarınızla da çocuklarınıza örnek olun. Onlara kısıtlı bir para ile idare etmeyi öğretmeye çalışırken siz hesapsız şekilde harcarsanız çocuğunuz da aynı şekilde davranacaktır. 

Harçlık ödeme gününü geçirmeyin. Kardeşleri varsa yaşına göre kimin ne kadar harçlık alacağını belirleyin, adil olun. Tanımadığı kişilerden harçlık, para, hediye almamasını mutlaka öğretin. Harçlığını kaybederse hemen yenisini vermeyin. Vermeniz gerekiyorsa da bir sonraki harçlığından düşerek bir miktar verin. Bazen de öğrenmek için biraz üzülmeleri gerekir. 

Dilerseniz tüm bu alışkanlıkları çocuğunuza Manibux uygulaması ve kartı vererek kazandırabilirsiniz. Çocuklarınız 8 yaşından itibaren ön ödemeli Manibux kart alabilir, telefon sahibi olacak yaşa gelmelerinden itibaren Manibux uygulaması kullanmaya başlayabilirler. Manibux ile sadece kartlarında yüklü para kadar harcayabilirler. Kartlarını kaybederlerse kartlarını bloke edebilir, yeni kart alabilirsiniz. Aileler anlık olarak nerede ne kadar harcadıklarını takip edebilir. Yabancılar karta para gönderemez. Visa geçen tüm POS cihazlarında ve internette ailelerinin kontrolünde güvenli harcama yapabilir, para biriktirebilirler.

Çocuklar İçin Finansal Okuryazarlık 1 –  Okul Öncesi Çocuklara Para Kavramını Nasıl Öğretebiliriz?

Çocuklar İçin Finansal Okuryazarlık 1 – Okul Öncesi Çocuklara Para Kavramını Nasıl Öğretebiliriz?

Finansal okuryazarlık en yalın haliyle temel finans kavramlarını ve hesaplamalarını bilmek, bütçe yapabilmek, bütçeyi doğru yönetebilmek anlamına geliyor. Çocuklarımızın gelecekte finans yönetiminde başarılı bireyler olabilmeleri için onlara 3 yaşından itibaren finansal okuryazarlık kazandırmaya başlamamız önemli. Her konuda olduğu gibi çocuklara finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi konusunda da ilk iş ailelere düşüyor. Eğitime başlamanın en iyi yolu ise okul öncesinde çocuklara “para” kavramını öğretmek.

Günümüzde aileler çocuklarına param bitti dediğinde genelde alınan cevaplar; neden, ama kartın var, duvardan çeksene, makineden istesen gibi cevaplar oluyor. Eğer sizin çocuğunuz da benzer bir cevap veriyorsa merak etmeyin. Bu Normal 😊 Nedeni çocukların okul öncesi yaşlarda soyut kavramları anlama yetilerinin gelişmemiş olması. Kart ile yapılan bir harcama, ATM’den çekilen bir para onlar için soyut kalıyor. Paranın nereden geldiğini anlayamıyorlar. Bu nedenle para kavramını onlara mümkün olduğunca somutlaştırmamız gerekiyor. Şimdi sizinle adım adım çocuğunuza para kavramını nasıl öğretebileceğinizin ipuçlarını paylaşacağız. 

 

1. Adım: Paranın Ne İşe Yaradığını Gösterin

Bunun en iyi yollarından biri çocuğunuz ile mahalle bakkalına gitmektir. Bu hafta sonu çocuğunuz ile birlikte mahalle bakkalınıza uğrayın. Ama bu sefer ziyaretinizi biraz eğitime dönüştürün. İçeri girdiğinizde ürünlerin raflarında yazan etiketleri gösterin ve ona okuyun. Çocuğunuzu bakkala istediği bir ürünün fiyatını sorması için teşvik edin. Kendi sorup kendi fiyatını öğrensin. Çocuğunuzla birlikte bakkal ile sohbet edin. Bakkaldan ürünü almak için neden para ödemesi gerektiğini anlatın. Bakkaldan kendisinin bu ürünleri dükkanına nasıl getirdiğini öğrenin. Onun üreticiden ürünü para karşılığında aldığını anlatın. Üreten kişilerin de bu ürünleri yaparken yine para harcadıklarını, o ürünleri üretmek için çok sayıda insanın çalıştığını söyleyin. 

2. Adım: Paranın Limitli Olduğunu Gösterin

Bakkaldan alışveriş yaparken paranın limitli olduğunu gösterin. Yanınıza belirli bir tutarda nakit para alın ve almak istediğiniz şeyler için yeterli paranız olmadığında alamayacağınızı fiziki olarak gösterin. Bu para kavramının somutlaşması için yardımcı olacaktır. İleride yeterli paranız olmadığını söylemeniz gereken durumlar olduğunda, bu anınızı hatırlatarak para kavramını somutlaştırmasına yardımcı olabilirsiniz.

3. Adım: Birlikte Banka Ziyareti Yapın

Bunun için çocuğunuzla birlikte bankaya gidebilir, internet şubeye giriş yapabilir, ATM’den birlikte para çekebilirsiniz. Hesapta duran para kavramı çocuklar için soyuttur. Bunu somutlaştırmak için paranın nereden geldiğini göstermeye çalışın. Örneğin hesaplarınızdan birine 50 TL yatırın. İnternet şubeye girip hesapta 50 TL bakiye olduğunu gösterin. Sonra birlikte ATM’den 50 TL’yi çekin. İşlem sonunda hesap bakiyesini tekrar kontrol edin ve artık sıfır olduğunu, bu nedenle para çekemediğinizi gösterin.

4. Adım: Paranın Kazanılması Gerektiğini Gösterin

Çocuğunuza nasıl para kazandığınızı anlatın. Ona basit, anlayabileceği bir dilde para kazanmak için ne iş yaptığınızı anlatın. Ofiste çalışıyorsanız çocuğunuzu ofisinize götürebilirsiniz. Evden çalışıyorsanız nasıl bir iş yaptığınızı gösterebilirsiniz. Yaptığınız işin sonunda her ay maaş aldığınızı veya yaptığınız satışlardan para kazandığınızı anlatın. 

5. Adım: Çocuğunuza düzenli harçlık verin

Çocuklara harçlık vermek ve ihtiyaçlarını bu harçlık ile karşılamalarını desteklemek çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli rol oynuyor. Çocuğunuza 6 yaşından itibaren harçlık vermeye başlayabilirsiniz. Haftalık ya da aylık gibi toplu harçlıklar iyi para idaresini gerektirdiğinden günlük ya da haftada 2-3 gün düşük miktarda harçlık vererek başlayabilirsiniz. Parasını kısa süreli idare etmeyi öğrendikçe ilerleyen yıllarda sırayla haftalık ve aylık harçlık vermeye geçebilirsiniz. 

6. Adım: Manibux harçlık kartı ve uygulaması

Harçlık vermeye başladığınız çocuğunuza Manibux harçlık kartı verebilirsiniz. Manibux ön ödemeli bir karttır. İçine yüklediğiniz kadar parayı harcamaya izin verir. Kartında ne kadar para olduğunu Manibux dijital uygulamasına girerek gösterebilirsiniz. Sizin nasıl hesabınız ve kartınız varsa çocuğunuza da aynı şekilde kendi yaşına uygun bir kartı olduğunu gösterebilir, parasını ve kartını nasıl kullanabileceğini erken yaştan uygulamalı olarak öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.  

Okul öncesi çocuklarınıza para kavramını nasıl öğretebileceğinize yönelik paylaştığımız yöntemlerin sizin için de faydalı olacağını umarız. Çocuklar için finansal okuryazarlık serimizin gelecek bölümünde bir diğer önemli konu olan Paranın Doğru Kullanımı konusuna değineceğiz. Haftaya görüşmek üzere… 😊

 

 

Pandemide harçlıklar online harcandı.

Pandemide harçlıklar online harcandı.

Önceliklerimizin ve ihtiyaçlarımızın değiştiği pandemi döneminde, çocuklarımızın harcama alışkanlıkları da değişti.
Nakit paranın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri, mikrop barındırması nedeniyle hiç kimsenin, hele ki çocuklarımızın el ve ceplerinde olmaması gerektiğini bütün dünya kabul etti. Ayrıca maddi olarak yaşanan sıkıntılar nedeniyle aslında 1 liranın bile ne kadar önemli olduğunu ve para biriktirmenin de bir ihtiyaç olduğunu anladık.
İlk gününden itibaren nakitsiz toplumun ve finansal okuryazarlığın önemine inanan manibux tarafından, 2020 yılı pandemi dönemi harcama alışkanlıklarını gösteren “manibux 2020 Harçlık Raporu” yayınlandı.
Kız çocuklar kıyafet ve aksesuar alırken, erkek çocuklar oyun ve eğlenceyi tercih etti.

Türkiye genelinde 50 bin aile ve 90 bin çocuk ile oluşturulan “manibux 2020 Harçlık Raporu”na göre kızlar, erkeklerden daha fazla harçlık almaya devam ediyor. Ancak 2020’nin en önemli farklılığı pandemi döneminde değişen harcama alışkanlıkları oldu. Zaman zaman yüzde 80’lere ulaşan online harcamalar, bu dönem klasik harçlık verme yöntemlerinin yetersiz kaldığını ve yerini dijital harçlığa bıraktığını gözler önüne seriyor.

Pandemi salgını nedeniyle harcama alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken manibux kurucusu Psikolojik Danışman Canan Akmanoğlu Bayrak “Ne yazık ki bu ve benzeri virüsler artık sürekli karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Önlem alarak, hayatımızı onlara göre şekillendirme sorumluluğuyla, bilinçli hareket etmemiz gereken yeni bir dönem bizleri bekliyor” diyerek aile kontrolünün yanı sıra çocukların da kendi paralarının sorumluluğunu alması ve harçlık yönetimi yapabilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, harcamalarda da online kullanımın arttığı bu dönemde anne ve babalar, çocuklarına kendi kredi kartlarını vererek kontrolsüz bir harcama ortamı sunmak yerine manibux kartlar aracılığı ile güvenli ve kontrollü bir şekilde harcamaların yapılmasını sağlayabiliyorlar.

2020 yılında daha çok para biriktirildi.

Pandemi döneminde harçlıkların biriktirme oranı yüzde 35’e yükseldi. Çocuklar bu dönemi pandemi sonrası yapacakları için para biriktirme dönemi olarak gördüler. Yine bu dönemde düzenli harçlık ödemeleri artarken anlık olarak gönderilen harçlık miktarı düştü. Ancak uzak akrabalardan alınan dijital harçlık miktarı da arttı. Bu dönemde özellikle doğumgünü, yılbaşı ve Bayram gibi zamanlarda Whatsapp ile harçlık isteme ile uzak akrabalardan harçlık yüklenmesi oranları yüzde 50 gibi bir oranda artış gösterdi.

Online harcamalarda artış

Gelişen teknolojiyle birlikte değişen harcama alışkanlıkları pandemi döneminde zirve yaptı. Kısıtlamalar nedeniyle 18 yaş altı çocukların evden çıkamaması harçlıkların daha çok online olarak harcanmasına neden oldu. Online harcamayı yasaklamak yerine, aile kontrolünde ama çocuğun sorumluluğunda olması gerektiğine dikkat çeken manibux, 2020 yılı online harcamalarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rapora göre 2019 yılında tüm harcamaların yüzde 32’si online olarak yapılıyorken bu oran 2020 yılı itibariyle yüzde 55 oranına yükseldi. Özellikle sokağa çıkma yasağı dönemlerinde bu oran yüzde 85’lere kadar yükseldi. Evde zaman geçirmek zorunda kalan çocuklar; Steam, Google Play, Spotify, Play Station Store, ve Netflix gibi oyun ve eğlence platformlarında harcama yapmayı tercih ettiler.
Ayrıca bu dönemde e-ticaret kullanımı da 18 yaş altı çocuklarda 4 kat arttı. Önceki yıllarda alışveriş merkezleri harcama yapılan yerler listesinde ilk sırada gelirken, 2020 yılında kısıtlamaların da etkisi ile Trendyol, Hepsiburada.com gibi e-ticaret platformları alışverişlerde önde yer aldı.

2019 yılında gençler, harçlıklarını sosyalleşmek için gittikleri kafe ve restoranlarda yoğun olarak harcarlarken, 2020 yılında ise yine kısıtlamalar yüzünden bu sektörlerdeki harcamalar iyice azaldı.

Biz yetişkinlerin bile evde kalmaktan zorlandığımız bu günlerde, enerji dolu çocuklarımızın sosyal yaşamdan, okul ve arkadaşlarından izole olarak yaşaması kolay olmadı. Çocuklarımızın pandemi nedeniyle yaşadıkları zorluklar ve değişen hayatları, “manibux 2020 Harçlık Raporu” ile görüldüğü gibi net şekilde ortaya çıktı. Sosyalleşmenin yerini dijitalleşme aldı. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, çocuklar manibux ile kendi harçlıklarını kolayca aldı. Ailelerinin kontrolünde ve kendi sorumluluklarını alarak harçlıklarını güvenle yönetmeye devam etti.